Reader's Digest a desemnat-o pe romanca Iana Matei, presedintele organizatiei Reaching Out, "Europeanul Anului 2010" pentru lupta sa impotriva prostitutiei juvenile. "Este foarte important ca o revista de talie mondiala, cum este Reader's Digest, recunoaste ca traficul de fiinte umane si exploatarea femeilor reprezinta probleme importante. Pe aceasta cale doresc sa multumesc revistei Reader's Digest, in numele victimelor cu care lucram, si ma simt onorata sa accept aceasta distinctie", a spus Iana Matei.

Foto: Alex Galmeanu
De la o adresa secreta din Pitesti, prin intermediul organizatiei sale, “Reaching Out, Iana Matei, la 50 de ani, isi dedica viata pentru salvarea copiilor care cad victime traficantilor de fiinte umane. Pentru lupta ei neobosita impotriva acestei forme de sclavie moderna,  juriul format din cei 19 editori europeni ai revistei Reader’s Digest a desemnat-o pe Iana “Europeanul Anului 2010”. In cei 15 ani de traditie a acordarii acestei distinctii, este pentru prima data cand laureatul este un roman.  

Potrivit datelor UNICEF, aproximativ doua milioane de copii din intreaga lume cad victime comertului sexual. Organizatia franceza pentru drepturile omului “Terre des Hommes” estimeaza ca un numar de 6.000 de copii cu varste cuprinse intre 12 si 16 ani sunt traficati in fiecare an din Europa de Est catre tari occidentale.

 “Sute de fete din tari Est Europene, inclusiv Romania, sunt fortate sa se prostitueze in tarile occidentale mai bogate, dupa ce se lasa cu naivitate atrase aici de promisiunea unor locuri de munca, ce apoi se dovedesc a fi adevarate capcane.”, spune Iana Matei. “Tinute prizoniere, supuse la abuzuri si obligate sa intretina raporturi sexuale, ele devin, in fapt,  sclave – nu exista alt cuvant mai potrivit pentru aceasta situatie.”

In cei 11 ani de activitate ai organizatiei “Reaching Out”, Iana Matei a salvat si a redat o viata normala unui numar impresionant de victime: nu mai putin de 420.  Cele mai multe tinere, dupa ce trec de etapa de reabilitare din cadrul centrului “Reaching Out”, se intorc in societate si duc o viata normala. Multe au acum familii si copii, iar majoritatea pastreaza legatura cu salvatoarea lor.

Tinerele ajung la ea pe diverse cai. Unele sunt aduse de Politia Romana, multe sunt trimise de organizatii care le repatriaza din alte tari, cum este exemplul Armatei Salvarii din Marea Britanie. Iana se ocupa de tot: le asteapta la aeroport si apoi le ajuta sa se reabiliteze. Uneori este nevoita chiar sa  “rapeasca” victimele, organizand actiuni spectaculoase de salvare a prizonierelor unor criminali inraiti. Situandu-se in prima linie de lupta in batalia cu acest flagel, Iana colaboreaza din culise si cu agentii internationale.

Ea a depus marturie in fata guvernului SUA despre situatia din Romania, a cooperat cu agentii precum UNODC (Biroul Natiunilor Unite pentru Droguri si Crima Organizata) si a facut parte dintr-o comisie de experti care au consiliat NATO pe problemele luptei impotriva traficului cu fiinte umane.

Pentru munca pe care o depune pentru a salva victimele traficului de persoane, cat si pentru ajutorul pe care il ofera Politiei Romane si autoritatilor, Iana a fost declarata “Eroul Anului” de catre Departamentul de Stat al SUA, in 2006. In anul urmator, a primit Premiul pentru Abolirea Sclaviei, decernat de Camera Lorzilor din Marea Britanie.

Despre “Europeanul Anului”

Iana Matei este cea de-a 15-a detinatoare a distinctiei “Europeanul Anului”, pe care juriul format din cei 19 redactori-sefi europeni ai revistei Reader’s Digest o acorda unor personalitati remarcabile, care s-au dedicat cu generozitate servirii semenilor lor.

Europenii Anilor anteriori:

  • 2009, Joachim Franz: un muncitor dintr-o fabrica din Germania care a facut curse de rezistenta in jurul lumii, pentru a atrage atentia asupra flagelului SIDA;
  • 2008, Maria Nowak: pioniera franceza a micro-finantarilor ii ajuta pe nevoiasii din tarile sarace sa traiasca demn;
  • 2007, Dr. Ruedi Lüthy:  doctorul elvetian este singura speranta pentru multi bolnavi de SIDA din Zimbabwe;
  • 2006, Ayaan Hirsi Ali: fosta membra a Parlamentului Olandez si-a riscat viata pentru femeile musulmane din Occident;
  • 2005, Dr. Leonid Roshal: fie ca e vorba de cutremure, razboaie ori asedii, acest pediatru rus merge la fata locului ;
  • 2004, Peter Eigen: fostul director german al Bancii Mondiale lupta impotriva coruptiei globale;
  • 2003, Simon Panek: fundatia acestui ceh ajuta victimele catastrofelor din intreaga lume;
  • 2002, Eva Joly: acest magistrat a descoperit un sistem generalizat de spalare de bani, coruptie si evaziune fiscala din Franta;
  • 2001, Linus Torvalds: prin Linux, acest finlandez a creat un sistem de operare a computerelor care a revolutionat lumea;
  • 2000, Paul van Buitenen: olandezul care a descoperit coruptia si proasta administrare in cadrul Comisiei Europene;
  • 1999, Inge Genefke: doctorita daneza a facut pionierat in ingrijirea si reabilitarea victimelor torturii;
  • 1998, Pete Goss: un pasionat de yachting din Marea Britanie, care si-a riscat viata in timpul unei regate, pentru a salva un concurent;
  • 1997, Frederic Hauge: norvegianul lupta impotriva poluarii nucleare a Oceanului Arctic;
  • 1996, Imre Kozma: preotul maghiar ii ajuta pe saraci, pe batrani si pe cei fara adapost.
Magda Barascu